I en yogisk livsstil så stävar vi
efter att vara närvarande och medvetna om våra tankar, känslor och vad vi
egentligen behöver. Det som händer på insidan. Det gäller även kosten. Vad mår
jag bra av att äta? Hur påverkar den mat jag äter mig?
Inom den yogiska traditionen finns
mycket information om kostens betydelse för hälsa och vårt medvetande. I den
traditionella yogiska livsstilen strävar vi mot en laktovegetarisk kost och drogfri
livshållning (själv stävar jag förfullt, vilket går olika bra olika dagar). I
den spännande Ayurvediska kunskapsbanken finns massor av bra kostråd om sunda
riktlinjer. Men kom ihåg att vara en god yogi handlar om att lyssna till sin
kropp och ha en tillåtande, förlåtande och ödmjuk inställning till sig själv. Inte
att ge sig själv regler och förbud!!!
På mina kurser och retreater lagar
jag oftast maten själv. Det är roligt och mycket kreativt:
1. Maten lagas av så fräscha och giftfria ingredienser som möjligt.
2. Maten ska vara god och vacker.
2. Maten ska vara god och vacker.
3. Tänka på att proteinet behöver komma
med i varje måltid, eftersom det är vegetarisk mat.
4. Bra om allt är fritt från både
gluten och lactos, då det är många som är känsliga.
5. Alla smaker behöver vara representerade
i en måltid så att kroppen blir nöjd på alla plan: sött, surt, salt, starkt,
bittert och beskt. Alla smaker har olika effekt på kroppens inre
organ. Fördelningen kan regleras genom sammansättningen av råvaror eller genom
kryddningen.
Just nu planerar jag menyer för
kommande evenemang. En retreat som heter Återhämtning
i slutet av juni och är på kursgården Visionsgåden. Direkt efter är det ett
läger som heter Måla från hjärtat,
en super kombinationen av yoga och Vedic ARt måleri på kursgården Lasätter
Gård. Jag återkommer inom kort med lite recept och tips.
”We
are always looking for things that can satisfy our senses. We have to look for
things that can satisfy our souls” // Yogi Bhajan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar