fredag 1 augusti 2014

Meditera mera


Meditation innebär att kroppen är stilla och avslappnad samtidigt som sinnet är klart och koncentrerat. Vi fokuserar bortom det intellektuella tankearbetet. Meditation är en aktiv process där vi hela tiden strävar efter att vara närvarande i nuet, och observera de tankar och känslor som kommer. Det innebär inte att vi tömmer sinnet, då det hör till sinnets natur att ständigt processar en jämn ström med tankar.

Enligt psykologisk forskning stimulerar meditation den vänstra främre delen av hjärnan. Vilket främjar positiva känslor som lugn, avslappning och glädje. Känslor som ångest och depression minskar när vi mediterar regelbundet och vår förmåga att koncentrera oss ökar. Meditation har också visat sig stimulera Amygdala, ett område i hjärnan som lagrar känslominnen. Det innebär att gamla känslor kan frigöras och komma upp till ytan och bearbetas. Vi renar våra tankar och får möjlighet att gå vidare istället för att släpa på detta som håller oss tillbaka. Det är allt för ofta, nästan alltid, som vi styrs av våra undermedvetna blockeringar och rädslor.

Det finns många olika sätt att meditera på. För att hjälpa sinnet så kan vi fokusera på exempelvis andning, pulsen, hjärtats slag, ett mantra, en bild etc. Att fokusera på ett mantra är ett enkelt och snabbt sätt att nå ett djupt meditativt tillstånd på. Ofta upprepas mantrat högt vilket förhöjer effekten.

Att meditera är inte speciellt glamorös. Vi bör inte ha några stora förväntningar. Bara göra, bevittna och uppleva hur vi känner och vad som händer. Du kanske inte upplever att det händer något när du mediterar. Men det händer alltid någonting. Ge dig själv tid.

” Om du tänker dig en tunna. Rostig och smutsig på insidan för att ingen har brytt sig om den på mycket länge. Mycket har samlat på botten och utmed sidorna. Sakta och försiktigt börjar du att fylla på tunnan med rent och klart vatten. Din förhoppning är att det ska blir rent direkt. I stället så lossnar det smuts och upp till ytan kommer slagg och gammalt skräp. Du känner dig lite besviken och otålig för att det inte blir rent så fort som du vill. Men om du fortsätter att kärleksfullt hälla i rent vatten, så kommer tunnan tillslut att blir ren. Det är ditt val, det är du som bestämmer hur snabbt du vill att tunnan ska blir ren.”

KEEP UP!
 
Meditation för stillhet och fokus: Andas in och tänk SAT, andas ut och tänk NAM 3-11 minuter. SAT är den kärna i oss som är oföränderlig och NAM det som är sant. För att leva ett skönt liv så behöver vi sträva mot det som är NAM, sant för oss själva. Utan det som mål i allt, så blir vår själs resa en stor längtan och en känsla av att något saknas. ”Meditation is the art of breaking habits, purifying the mind, and taking care of day-to-day things” //Yogi Bhajan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar