I morgon torsdag,
samlas vi på Lasätter Gård för helgkursen Måla
från hjärtat som jag arrangerar tillsammans med en kollega som har lång
erfarenhet av att leda kurser i Vedic ARt måleri.
Kursen går ut
på att prova-på eller utveckla Vedic ARt måleri samt yoga och meditera en stund
morgon och kväll. Inga förkunskaper krävs för någon av aktiviteterna, dessutom
serveras så klart härligt vegetariskmat som grundar sig på Ayurvedans lära om
balans. Då alla smaker finns representerade så saknar vi ingenting då vi ätigt
klart.
När alla
kreativa människor kommer på torsdag ska jag bjuda på:
·
Squashgryta med
cocosmjölk och rött ris
·
Linssallad med
stjälkselleri och kryddig dressing
·
Sallad med olika
gröna ingredienser
·
Hembakat
knäckebröd med rosmarin
·
Humus med
soltorkade tomater och rostade solrosfrön
·
Stark chutney med
tomater
·
Raita med rödbetor
och äpple
·
Ingefärs te
·
Klyftor av äpplen
och persikor till efterrätt
Det är viktigt att det finns ett starkt inslag i
måltiden, det stimulerar vår naturliga förbränning och har en utrensande
effekt. Starkt ökar den energi som är kreativ, rörlig och dynamisk i både kropp
och sinne. Men givetvis så finns det även ett milt inslag – så att inte hetta
uppstår!
Tomatchutney
En variant på ett recept som jag ursprungligen hittat i den inspirerande
boken ”Fria händer i det vegetariska köket” av Ulf och Maryanne Wahlqvist.
4 medelstora tomater
1 dl soltorkade tomater
3 dl råsocker
1 msk bruna senapskorn
0,5 dl finhackad färsk ingefära
1-2 chilifrukter (mycket olika hur starka den är)
3 enbär, 3 kryddnejlikor – krossa i en mortel
1 tsk koriander, 1 tsk spiskummin, 1 msk svartpeppar
1 msk gurkmeja, 1 msk torr basilika – tillsätt sist
Lite arrowrot eller maizena
Låt tomater och socker koka samman i en kastrull.
Blanda alla kryddor, utom gurkmeja och basilika.
Fräs senapsfrön i olja tills de börjar poppa.
Tillsätt ingefära och chili och fräs utan att det blir bränt.
Tillsätt sedan kryddor och fräs försiktigt.
Tillsätt gurkmeja och basilika sist, de bör bara fräsas ca 20
sekunder.
Häll kryddblandningen i tomatkoket och koka samman.
Red av till en bra konsistens med arrowrot eller maizena.
Blev det bra chatney, så ska det smaka både sött, starkt och
kryddigt!
Häll i förvaringsburk av glas och förvara i kyl ett par veckor (innehåller
ju inte konserveringsmedel)
”Strength and life depend on
diet” //Charaka Samhita
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar