onsdag 13 augusti 2014

Meny för kreativitet


I morgon torsdag, samlas vi på Lasätter Gård för helgkursen Måla från hjärtat som jag arrangerar tillsammans med en kollega som har lång erfarenhet av att leda kurser i Vedic ARt måleri.

Kursen går ut på att prova-på eller utveckla Vedic ARt måleri samt yoga och meditera en stund morgon och kväll. Inga förkunskaper krävs för någon av aktiviteterna, dessutom serveras så klart härligt vegetariskmat som grundar sig på Ayurvedans lära om balans. Då alla smaker finns representerade så saknar vi ingenting då vi ätigt klart.

När alla kreativa människor kommer på torsdag ska jag bjuda på:
·       Squashgryta med cocosmjölk och rött ris
·       Linssallad med stjälkselleri och kryddig dressing
·       Sallad med olika gröna ingredienser
·       Hembakat knäckebröd med rosmarin
·       Humus med soltorkade tomater och rostade solrosfrön
·       Stark chutney med tomater
·       Raita med rödbetor och äpple
·       Ingefärs te
·       Klyftor av äpplen och persikor till efterrätt

Det är viktigt att det finns ett starkt inslag i måltiden, det stimulerar vår naturliga förbränning och har en utrensande effekt. Starkt ökar den energi som är kreativ, rörlig och dynamisk i både kropp och sinne. Men givetvis så finns det även ett milt inslag – så att inte hetta uppstår!
Tomatchutney
En variant på ett recept som jag ursprungligen hittat i den inspirerande boken ”Fria händer i det vegetariska köket” av Ulf och Maryanne Wahlqvist.

4 medelstora tomater
1 dl soltorkade tomater
3 dl råsocker
1 msk bruna senapskorn
0,5 dl finhackad färsk ingefära
1-2 chilifrukter (mycket olika hur starka den är)
3 enbär, 3 kryddnejlikor – krossa i en mortel
1 tsk koriander, 1 tsk spiskummin, 1 msk svartpeppar
1 msk gurkmeja, 1 msk torr basilika – tillsätt sist
Lite arrowrot eller maizena

Låt tomater och socker koka samman i en kastrull.
Blanda alla kryddor, utom gurkmeja och basilika.
Fräs senapsfrön i olja tills de börjar poppa.
Tillsätt ingefära och chili och fräs utan att det blir bränt.
Tillsätt sedan kryddor och fräs försiktigt.
Tillsätt gurkmeja och basilika sist, de bör bara fräsas ca 20 sekunder.
Häll kryddblandningen i tomatkoket och koka samman.
Red av till en bra konsistens med arrowrot eller maizena.

Blev det bra chatney, så ska det smaka både sött, starkt och kryddigt!
Häll i förvaringsburk av glas och förvara i kyl ett par veckor (innehåller ju inte konserveringsmedel)

”Strength and life depend on diet” //Charaka Samhita


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar