tisdag 21 oktober 2014

NEJ


Nej, no, nahiin, meyin, wete, ne, he, ei, nem, hayir, nie, nee, minime, non eller helt enkelt NEJ. Nej jag vill inte. Nej jag har inte möjlighet just nu. Nej jag kan inte hjälpa dig, tyvärr. Nej, jag känner inte att det passar ihop med det som jag själv behöver just nu. 

Hur svårt kan det vara? Att säga nej till andra för att kunna säga ja till sig själv.

Av egen erfarenhet så kommer det en attack när jag säger nej. Det kommer en lavin av argument. En ström av anledningar till varför jag har fel i det jag inte vill. Det krävs en godkänd förklaring. Givetvis passar inte mitt NEJ ihop med den andra personens önskan. Ju mindra jag vill, desto mer vill tydligen den andra personen. Så här kommer en maktkamp in också. Inte nog med att jag var modig nog som klämde fram mitt nej. Nu måste jag även stålsätta mig för att inte bli övertalad. Efter argumenterande så vet ingen vad som är vad, och orden tar slut. Viljan att mötas, att lyssna och att vänta in har överösts och suddats ur och kvar finns bara känslan av att en vill vinna och jag måste ge mig – för husfridens skull så att säga.

Men inte den här gången. Jag har äntligen lärt mig min läxa, så det är fortfarande NEJ och det finns ingen husfrid, men nu bryr jag mig inte om det mer för jag har sagt JA till mig själv. JA till att jag får vara mig själv fullt ut. Jag behöver inte hålla mig själv tillbaka, utan kan lyfta blicken och säga JA, ja till det som jag själv vill. Det är så skönt!   

På fredag är Caroline Andersson, seminarie- och familjehandledare, gäst hos mig och pratar om just konsten att säga nej. Att definiera personliga gränser. Oron att bli mindra populär genom att säga nej. Det ska bli spännande, välkommen du också!  


”You owe it to your self to be yourself// Yogi Bhajan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar