torsdag 29 januari 2015

Detoxa mot lätt energi


”Igår var jag smart och ville förändra världen. Idag är jag vis och förändrar mig själv.// RUMI
  
Det är nytt år, hela januari har passerat i en rask fart. På AMRIT Yogastudio har terminsyogan tagit form på nytt. Vi har även hunnit med en uppfriskande Detox-vecka!
Detox, ett ord som verkar finnas på allas läppar just nu. Allt som lagras i kropp och sinne är en del av vårt energisystem, så när vi längtar efter lite lättare energi så kan ju en detoxkur göra underverk. Vi lossar lite på det som är trögt och tungt, och bjuda in det som är lätt och ger mer livskraft. Kroppens självläkning fungerar bättre och vi har lättare att lyfta blicken mot det som vi vill och behöver.  
Så under en detox välja vi bort det som belastar kroppen i mat och dryck, det vet alla. Att sedan hjälpa systemet med utrensning genom extra yoga, meditation, träning eller friska promenader är ju även det ganska solklart. Den mentala delen av oss behöver också sin paus.
Kanske välja bort tv-tittandet, avstå från skvaller press och slösurfandet och använda tiden till extra reflektion i stället. Genom det uppmärksamma vad jag tänker mycket på egentligen! Även lyfta blicken och titta hur det ser ut i den miljö som finns runt mig. Kanske finns det belastning även där som behöver rensas ut? Trasiga saker, damm, döda blommor, försmå kläder, tråkiga relationer, vänner som får dig att lyssna på klagosång timme ut och timme in… Allt påverkar oss och även vi påverkar vår omgivning, massor. Så Detox = ge mig själv en mini-semester på alla plan!!

Yogisk mungbönsgryta
Det finns ju mängder av recept att inspirera sig ifrån. Enligt yogan är mungbönsgryta ett perfekt detox recept som kan ätas till frukost-lunch-middag en period! Lättsmält, närande, välsmakande och energirik. Sätter fart på magen och ökar förbränningen.

1 gul lök
ca 5 vitlöksklyftor
¾ dl ingefära, finriven
1-2 tsk av: svartpeppar, chilipulver, spiskummin, garam masala, kardemumma, koriander och gurkmeja.
2,5 dl mungbönor (blötlagda under natten, ca 1,2 dl torra)
2,5 dl basmatiris
1,5-2 L vatten

Fräs lök och ingefära i rapsolja.
Fräs kryddor med löken och ingefäran.
Fräs riset lite också, samt mungbönorna.
Tillsätt vatten och koka ca 20 minuter.

Servera med ex: avokado, sallad, kokta rödbetor, rivna morötter, persilja, groddar, broccoli, tomatsås, tamarisoya, yoghurt klick, citron… eller vad som önskas just idag! 

LYCKA TILL!  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar