”Igår var jag
smart och ville förändra världen. Idag är jag vis och förändrar mig själv.”// RUMI
Det är nytt år, hela januari har passerat i en rask
fart. På AMRIT Yogastudio har terminsyogan tagit form på nytt. Vi har även
hunnit med en uppfriskande Detox-vecka!
Detox, ett ord som verkar finnas på allas läppar
just nu. Allt som lagras i kropp och sinne är en del av vårt energisystem, så
när vi längtar efter lite lättare energi så kan ju en detoxkur göra underverk. Vi
lossar lite på det som är trögt och tungt, och bjuda in det som är lätt och ger
mer livskraft. Kroppens självläkning fungerar bättre och vi har lättare att lyfta
blicken mot det som vi vill och behöver.
Så under en detox välja vi bort det som belastar
kroppen i mat och dryck, det vet alla. Att sedan hjälpa systemet med utrensning
genom extra yoga, meditation, träning eller friska promenader är ju även det
ganska solklart. Den mentala delen av oss behöver också sin paus.
Kanske välja bort tv-tittandet, avstå från skvaller
press och slösurfandet och använda tiden till extra reflektion i stället. Genom
det uppmärksamma vad jag tänker mycket på egentligen! Även lyfta blicken och
titta hur det ser ut i den miljö som finns runt mig. Kanske finns det
belastning även där som behöver rensas ut? Trasiga saker, damm, döda blommor,
försmå kläder, tråkiga relationer, vänner som får dig att lyssna på klagosång
timme ut och timme in… Allt påverkar oss och även vi påverkar vår omgivning,
massor. Så Detox = ge mig själv en mini-semester på alla plan!!
Yogisk mungbönsgryta
Det finns
ju mängder av recept att inspirera sig ifrån. Enligt yogan är mungbönsgryta ett
perfekt detox recept som kan ätas till frukost-lunch-middag en period! Lättsmält,
närande, välsmakande och energirik. Sätter fart på magen och ökar
förbränningen.
1 gul lök
ca 5
vitlöksklyftor
¾ dl
ingefära, finriven
1-2 tsk
av: svartpeppar, chilipulver, spiskummin, garam masala, kardemumma, koriander
och gurkmeja.
2,5 dl
mungbönor (blötlagda under natten, ca 1,2 dl torra)
2,5 dl
basmatiris
1,5-2 L
vatten
Fräs lök
och ingefära i rapsolja.
Fräs
kryddor med löken och ingefäran.
Fräs
riset lite också, samt mungbönorna.
Tillsätt
vatten och koka ca 20 minuter.
Servera
med ex: avokado, sallad, kokta rödbetor, rivna morötter, persilja, groddar, broccoli,
tomatsås, tamarisoya, yoghurt klick, citron… eller vad som önskas just idag!
LYCKA TILL!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar